Facebook ve Olmazsa Olmazı Fake Hesaplar

{{ page.title }}

Fake Hesap Nedir?

Fake hesap, insanların bir başka isimle ve muhtemelen bir başka kişinin fotoğrafıyla açtıkları hesapların genel adıdır. Türkçe deyimiyle; sahte hesaplardır. İnsanlar, sosyal medya sitelerinde, başta Facebook olmak üzere, fake hesapları oluştururken türlü çeşitli amaçlar güdebilmekteler. Bunların başlıca sebepleri ve bu sebeplerin doğurduğu ilginç sonuçları gelin hep beraber inceleyelim.

İnsanlar Neden Bir Fake Hesap Açar?

Özellikle sevgililik nevînde ilişkilerde karşı tarafa duyulan güvensizliğin yansıması olarak, insanlar fake hesap açabilirler. Hemen bir sahte Facebook, Twitter profili oluşturulur. Sonrasında karşı taraf, tabiri caizse, yemlenir. Eğer yapılan yemleme sonucunda kurbanımız oltaya gelirse bu bir ilişkinin daha sonunu getirebilir. Ancak kurban durumu farkederse veya gerçekten böyle şeylere meyli yoksa yemlemeyi yapan taraf vicdani olarak yaptığından rahatsız olabilir.

Ticari Amaçlar

Burda ticari amaçlar olarak nitelendirdiğimiz kısım, kendi arasında ikiye ayrılıyor. İlk grubumuzu, oluşturulan fake hesabı satarak ticari fayda sağlamayı düşünen kişiler oluşturuyor. Bu grupta yer alan kişiler, fake Facebook hesaplarını belli bir arkadaş ve abone sayısına ulaştırdıktan sonra çeşitli platformlarda, satışa çıkarıyorlar. Fake hesaplar üzerinden ciddi ticaretler yapıldığı da gözden kaçmamalı. Bu fake hesapları alan kişilerin ne yaptıkları da ayrı bir yazı konusu ancak genel olarak reklamcılık amacıyla kullanıyorlar diyebiliriz. İkinci grubumuzuysa, alacaklılarını takip etmekte zorlanan kesimler oluşturuyor. Bu kesimi de İTÜ Sözlük’te “Facebook’ta Fake Hesap Sahibi Olmak” başlığında gördüm. Ve biraz araştırınca bu yöntemi uygulayan azımsanmayacak sayıda insan olduğunu gördüm. İkinci grubumuzun yaptığı şey genel hatlarıyla; alacaklı oldukları kişilerin beğendikleri sayfaları beğenerek, katıldığı gruplara katılarak ve borçlu kişiyi ekleyerek adres bilgisine ulaşmak üzerine kurulu. Burda niyet biraz daha iyi ancak ne olursa olsun başka birinin isim ve fotoğraflarını kullanmak hem ayıp hem de hukuka aykırı. Para ve hapis cezası olduğunu da yeri gelmişken belirtelim.

Eğlence

Facebook’ta sadece eğlence amacıyla açılan fake profiller de mevcut. Diğer insanların durumlarından malzeme çıkarıp eğlenmek isteyen kişiler tarafından açılan bu profiller de temiz bir niyetle başlasa bile çığrından çıkabilmektedir. Eğlenirken, kötü niyetli insanların tuzaklarına düşen, onlara kontör, para vs. gönderen kişileri de duymuşuluğumuz var.

Kişilik Sorunları

Maalesef üzülerek belirtiyorum ki; fake Facebook hesabı açan bir takım kişiler tamamen kişilik bozukluğu sorunuyla bu hesabı açmaktadır. Gerçek hayatta olmak istediği ama olamadığı kişi olabilmek için, söylemek istediği ama söyleyemediği şeyleri söylemek için fake hesap açan kullanıcılar da azımsanmayacak durumdadır. Kişilik bozukluğu denir mi aslında tam bilmiyorum, psikolog değilim ama sanırım bu tabir yanlış olmaz.

Oyunlarda Hile İçin

FarmVille, CityVille, Fishville ve bilimum ville oyunlarında hile yapmak için başvurulan yöntemdir. Facebook oyunlarında çok güzel hileler yapabilirsiniz de… Bunun size faydası ne sorgulamak gerekir. Gerçekten oyunun size kazandırdığı bir şey yoksa bırakın hile yapmak, oyunu oynamaktan bile vazgeçmelisiniz bence…
Bu durumların hepsi için fake profiller açılabileceği gibi aklımıza gelmeyen bir çok nedenle de fake hesap açılabilir. Ancak internette en yaygın sebeplerin bunlar olduğunu düşünürsek bu kadar neden yeterlidir. Peki size musallat olan birinin fake bir profil mi yoksa gerçek bir profil mi olduğunu nasıl anlarsınız? İşte can alıcı sorumuz bu.

Fake Profil Nasıl Anlaşılır?

Sizi Facebook’ta arkadaş olarak ekleyen profillerin fake mi yoksa gerçek mi olduğunu nasıl anlarsınız? Ya da bu soruya cevap vermeden önce size şunu sorayım; Facebook’ta sizi ekleyen o kişiyi tanıyor musunuz? Tanımıyorsanız kabul etme nedenleriniz sınırlıdır. Ya ortak arkadaş sayınız yüksektir, ya da gördüğünüz o hoş bay/bayan fotoğrafı ilginizi çekmiştir. Öyle ya da böyle kabul ettiyseniz ve fake profil mi gerçek profil mi sorgulamaya başladıysanız, nasıl anlayacağınızı anlatayım size.

  • Öncelikle kaç fotoğrafı olduğuna bakın. Kuvvetle muhtemel, bir gerçek kullanıcının fotoğraf sayısından çok daha az fotoğrafı olacaktır.
  • Eğer fotoğraf sayısı sizi tatmin ettiyse tamam bu gerçek deyip geçmeyin. Arkadaş sayısına bakın. Normal kullanıcıların (ünlü birisi değilse ve her etkinliğe gitmiyorsa) 600-700 civarı arkadaşı olacaktır. Elbette sayı da burda kesin bir kriter değil bizim için. 3000 arkadaşı olan kişileri de tanıyorum. Kalkıp da gerçek hayatta tanıdığım birisine fake profil demem saçma olur.
  • Arkadaş sayısı da sizi henüz doğrulamadıysa, şüphelendiğiniz profilin arkadaşlarının bu profilin duvarında paylaştıklarına bakın. Abuk sabuk şeyler varsa ya da kişinin gerçekliğini sorgulayan başka mesajlar da varsa fake olduğunu kısmen doğrulamışsınız demektir.
  • Hala bir sonuca ulaşamamışsanız yapacağınız en kestirme şey ortak arkadaşlarınızdan bir kaçına mesaj atmak ve onlara “Biz bu kişiyi nerden tanıyoruz?” sorusunu yöneltmek olacaktır. Eğer aldığınız cevaplar o kişinin reelliğini teyit etmiyorsa artık eminsinizdir. Bu noktadan sonra yapacaklarınız size kalmış.

Fake Hesap Sahibiyseniz…

Eğer siz de Facebook’ta ya da başka bir sanal mecrada bir fake hesaba sahipseniz ve daha da önemlisi bir başkasının ismini, fotoğrafını kullanıyorsanız, niyetiniz tamamen iyi olsa bile, bunun bir suç olduğunu bilmelisiniz. Bu suçun para ve hapis cezasıyla cezalandırıldığını da eklemem gerek. Bunların dışında eğer, tanımadığınız birisi sizi eklemişse; sadece ortak arkadaş sayısının yüksekliği ya da profil resminin güzelliği sizi etkilemesin. Güzel/yakışıklı diye arkadaşlık davetini kabul ettiğiniz kişiler sizin için can sıkıcı olabilir. Dikkatli olun, sosyal medya sandığınız kadar da güvenli olmayabilir!

BOT Benson Topluluk kurucusu ve bir yazılımcı.