Gelecekte – Molly
Bir sabah uyandığınızda takviminiz 1 ocak 2100’ü gösteriyor.
Bu yılın ilk saatlerindesiniz ve yeni bir teknoloji sizi bekliyor. Oda ne? Sizi seslendirerek uyandıran biri var. Fakat bu karınız, anneniz veya çocuğunuz arkadaşınız değil. Sizi uyandıran Molly.
Molly bir yazılım. Bu yazılım hayatınızın geri kalanını sizle geçirecek olan bir yazılım ve şaşırtıcı bir şekilde hemen hemen sizle aynı zekaya sahip. Sizin yerinize istediğinizi yapabiliyor. Hatta sizin yerinize de düşünebiliyor. Mantık ile hareket ediyor. Tehlikeleri seziyor ve olasılık hesapları yapıyor. Aynı zamanda çayınızı ısıtıyor. Siz uyanmadan önce aynı anneniz gibi size kahvaltınızı hazırlıyor. Sizin neredeyse yazılımsal bir ikiziniz gibi.
İşe gideceksiniz ve arabanızı hazırlıyor. Gözünüze yerleştirilecek bir lensi de Molly yönetiyor. Gözünüzün önünde bir dev ekran beliriyor. Odak mesafesi görmenizi sağlayacak kadar netleştirilmiş. Dış dünyayı izlerken bir yandan olan haberleri takip ediyor hava durumuna bakıyor ve işinizle ilgilide analizler yapabiliyorsunuz.
Ne kadar ilginç değil mi? Ama gelecekte öngörülen bazı teknolojilerden birisi olarak bu tür yada buna benzer veya aklımıza gelemeyecek kadar üstün bir teknoloji ile hayatınızı kolaylaştıracak araçlar yazılımların keşfedilmesidir. Aslına bakarsanız basit bir ardion kodlaması ile hava istasyonları hatta mini radarlar ve hatta el çırpmasıyla açılıp kapanan ışıkların yapıldığı bu teknolojilerin haddi hesabımı sınırı yoktur.
Gelecekte bir görürüz veya görmeyiz hayatımızın en zorlu anlarında yardımımıza koşanlar arkadaşlarımız değil robotlar yazılımlar olacaktır. Olasılık hesapları yapan sizi tehlikelerden koruyan veya size yardımcı olan bu teknolojiler aslında video oyunlarını oynadığınızda karakterinize yardımcı olan teknolojidir. Gel gelelim ki teknolojide bir anda gökten zembille inmeyecektir. Şuanda ürettiğimiz birçok ürün gelecek teknolojisi için birer alt yapıdır.
Molly Fonksiyonları
Yazılımlar fonksiyonlar sayesinde birçok zorlu görevi sizin yerinize yapabilecek birer araçlardır. Örnek vermek gerekirse eğer, bundan 10 yıl öncesine kadar Google gibi yahoo gibi arama motorları birer internet kataloğuyken günümüze kadar yazılımsal konuda geliştikçe siz sayfaları teker teker gezerek aradığınızı bulmak yerine bir arama kutusuna yazdığınız bir kelime ile size tam aradığınızı çıkartan bir teknolojiden bahsediyorum. Ve bu teknoloji günümüze o kadar kısa sürede oldu ki insanın aklına gelmiyor değil; “Daha ne üretebilirler ki?” düşündüğümüz hep teknolojide daha fazla ileriye gidemeyeceğimiz olmuştur.
Aslına bakarsanız edison Nikola gibi ünlü bilim adamları elektriği keşfettiklerinde o zamanda insanlar bundan üstün teknoloji olmaz diye bir kanıya varmışlardır. Fakat günümüzde elektrikten ne tür icatlar ürünler ortaya çıkarttığımız belli. Ve bundan 75 yıl sonra yani 2100 yılında belki de evde mutfakta kullandığımız mutfak robotları bizi yönetecek kadar akıllı birer yazılımsal ürün haline gelecektir.
Düşünsenize sizin yerinize karar verebilecek bir yazılımın varlığını? Üşengeç insanların icadı gibi olsa da bize yardımlarının dokunacağına ben inanıyorum. Filmlerde izlediğimiz gibi cam ekranlarda veya şeffaf ekranlarda el hareketleriyle işlem yapıldığı yada bir telefon ile tüm hayatını yönetebildiği bir gelecek bence fazlada uzak bir gelecek değil gibi.
Sonuçta geleceğe dönüş filminde 80 yıllardan ki film 1085 yılında yapılmıştır 2000 li yıllara bir yolculuk yapılıyor. İlginç olan ayrıntı ise o zamanların teknolojisine ve düşünce yapısına göre ve hayal gücünde canlandırdığı olgu havalı kaykay oluyor. Şimdi günümüzde havalı kaykay dan tut havalı bota kadar. İnsanın aklına 1985 yılından gerçekte de geleceğe gelip bunları gördüler demi yaptılar bu filmi yoksa sadece birer hayal gücü gerçek mi oldu? Diye geliyor.
Her ne olursa olsun teknoloji her zaman hayatımızı kolaylaştıracak birer araç olsa da hayatımızı mahvedecek yöneticiler sayesinde bize pekte yararlı olmayan hatta ölümcül etkili silahlarda keşfedilecektir. Son söz olarak size Einstein’nın bir sözünü hatırlatmak isterim ;
“3. Dünya savaşı kim bilir hangi teknolojiyle üretilmiş silahlarla olur bilemem ama 4. Dünya savaşı sadece taş ve sopalarla olacaktır.”
1 Haziran 2018