Google Site Yükseltmenin Ücretsiz Yolları
Neden ücretsiz yolları dedim öncelikle ona kısaca değineceğim. Bir çok genç webmaster arkadaşımızın sitelerini geliştirmek için yeterli bütçeleri olmayabilir.
Özellikle de site daha yeniyse ve hiçbir geliri yoksa böyle bir durum geçerli olur. Buna rağmen bir çok webmaster ve site yöneticilerinin yeterli zamanı olduğunu görebiliriz. Kendi tecrübelerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki eğer bir sitenin gelişmesi için yeterince çaba ve zaman harcanırsa o sitenin bir süre sonra iyi yerlere gelmesi muhtemeldir.
Arama motorlarında sitelerin üst sıralarda yer alması algoritma ile ilgili bir olaydır, sitenin gelişmesi ise tamamen site yöneticisinin çabalarına bağlıdır. Gelişmiş ve kullanıcılarına faydalı olan siteler bana göre birer sanat eserleridir.
Bunun dışında yeterince para harcayıp bu işi nasıl yaparım diyenler için daha farklı önerilerimiz olacaktır
Büyük bir şirkette ekipte yer alan uzman tarafından gerekli anahtar kelimeler belirlenip SEO yazarına (copywriter) verilir, yazar site için gerekli özgün içeriği hazırlar. Yazarın görevi içeriğin sadece özgün olmasından oluşmuyor, aynı zamanda içeriğin ilginç olmasını sağlamak ve potansiyel alıcıların dikkatini çekmek gibi görevleri de vardır. Uzman da bu oluşturulan içeriklerin yükseltilmesi için gereken çalışmaları yapar.
Siteniz bu tür şirketlerin küçük bir hali gibi olacaktır. Orada hem yazar, hem uzman, hem de kimbilir daha kim olacaksınız, gereken tüm işleri siz yapacaksınız. Bu nedenle kendinize bir plan çizip plana sadık kaldığınız sürece siteniz başarılı bir şekilde gelişecek ve arama motorlarında yükselme sağlanacaktır.
Site Oluşturmaya Başlıyoruz
Başlangıç olarak sitenin anahtar kelimesini ve bu kelime ile ilgili arama sorgularını araştırmanızı öneririm. İlk olarak 3-7 sorgu belirleyin, bir excel dosyası oluşturun ve kelimelerin üzerinde çalışmaya başlayın. İçeriğiniz özgün ve ilgi çekici olmalıdır. Kendiniz yazmaya alışın. Makale satın almak veya yabancı siteler için spinner kullanmak ziyaretçileriniz açısından yanlış tercih olacaktır.
Botları kandırmak kolaydır, aynısı ziyaretçiler için söylenemez. Örneğin bu yazım için araştırma yaptığımda “google site yükseltme hilesi”, “google site yükseltme bugu” tarzında aramalara rastlıyorum. Bu tarz şeylerden uzak durmalısınız. Kısa sürede başarıya ulaşmış gibi gösterse de uzun dönemde size önemli bir yarar sağlamayacaktır.
Anahtar Kelimenin Site İçinde Kullanılması
Anahtar kelimenin sayfa içinde kullanılması ile ilgili aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz:
- Anahtar kelime title, description ve keywords meta tagleri içinde bir defa geçsin
- Anahtar kelime H1, alt ve title olarak bir defa geçsin
- Anahtar kelime strong, em, altçizili (underline) olarak geçsin
- Anahtar kelime 2-5 defa kullanılabilir. Eğer yazı uzunsa anahtar kelimeyi daha fazla kullanabilirsiniz. Yazının başında ve sonunda anahtar kelimenizi kullanabilirsiniz.
Bu teknik konulardan da direk bahsetmeye başladım ama site yükseltme işinde en önemli olan şey başarıya inanmaktır. Sitenizin başarılı olacağına herkesten çok siz inanmalısınız. Bu size size maksimum motivasyon sağlayacak ve çalışmanız için ihtiyacınız olan enerjiyi de beraberinde getirecektir.
Google Site Yükseltme Başlangıç – İlk Adımlar
Webmasterların ilk aklına gelen başka bloglara yorum atarak backlink sağlamak oluyor. Bu şekilde düşündükleri için de ilk iş olarak sağa sola yorum atmaya başlarlar veya spam yorumlardan backlink almaya çalışırlar. Gerçekte bu backlink çeşidinden tek bir şekilde yarar sağlanabilir. Backlink alınan bloglar sitenizin ilgili kategorisindeyse ve yorumlar dofollow olarak etiketlenmişse. Aksi halde bu iş için özel çaba harcamamak lazım. Ayrıca, “teşekkürler” veya “siteniz çok güzel” olmuş şeklinde spam yorumları da kesinlikle tavsiye edilen bir şey değil.
Google Site Yükseltmenin Ücretsiz Yolları isimli yazıma burada ara veriyorum. Yazımın ikinci bölümünde site yükseltme konuları ile ilgili önemli ipuçları vereceğim.
İlk 3 ay – Çocukluk
Yeni açılan site arama motorunun gözünde henüz bir değere sahip değildir. Bilinen sıralama faktörleri arasında site içi optimizasyonu yaptıktan sonra yapılması gereken en doğru şey siteye içerik girip sabırla beklemektir. Burada site içi optimizasyonla yapılabilecekleri temel hatları ile ele alacak olursam:
- robots.txt dosyası oluşturmak (sitemap protokolüne uygun şekilde)
- sitemap dosyası oluşturma
- anahtar kelimelere göre doğru bir şekilde HTML tagleri optimizasyonu
- resimlerin optimizasyonu
- sitenin hızlı açılması için temel ayarlar (gzip sıkıştırma, önbellekleme gibi)
- kalıcı bağlantıların ayarlanması (www.botbenson.com/internet-programciligi/ gibi)
- analytics ekleme
Bu temel site içi ayarlardan sonra yapılması gereken en doğru şey siteye düzenli olarak içerik girmektir. Arama motorlarının sitenizi tanıması için gerekli olan zamanı tanıyın. Ve kendinizi arama motoruna doğru tanıtmak için kopyacılık yada spam yapmayın…
Bir süre sonra siteniz indexlenmeye başlayacaktır.
Nedir bu indexlenme?
İnternette arama yaptığımız zaman arama kutusuna bir anahtar kelime yazıp aramaya başlarız. Bu sırada arama motorunun yaptığı gidip de bütün web’i tarayıp bize getirmek değil. Arama motoru daha önceden tarayıp önbelleğine aldığı bilgiler arasından sorgumuza en uygun olanları sonuç olarak görüntüleyecektir. Öyleyse, önemli olan sitemizi indexletmek. Bunu anladıktan sonra siteyi nasıl daha hızlı indexletiriz bu konuya kafa yormalıyız.
Sitemizi nasıl hızlı indexletiriz?
Arama motoru tüm siteleri aynı hızla indexlemez. Matt Cutts web spam ekibinin başına geldiğinde 2000 li yılların başlarında, Google henüz Türkiye’de yeni yaygınlaşıyordu, sitelerin 2-3 ayda bir indexlendiği oluyordu. Zamanla tabii teknolojinin de gelişmesiyle bu indexleme hızı arttı, şimdi bir çok siteye girilen yazılar anında indexlenip sonuçlar arasında yerini almaktadır. Sitenin ilk açıldığında kopya içerik girmemek önemlidir. Özgün içerik arama motoruna “burada yeni bir şeyler var” sinyalini verecektir.
İndexletme için yapılabilecek bir başka şey rss besleme adresi ile sosyal medya sendikasyonu sağlamak olacaktır. Yayınladığınız yazıların başlıkları bu şekilde facebook, twitter ve diğer ortamlara gönderilecektir. Dikkat etmeniz gereken içeriğin tamamının gönderilmemesi olmalıdır. Site henüz yeni olduğundan bu sizin zararınıza olabilir.
Üçüncü adım olarak da blogunuzun güncellendiğini kontrol eden ping servislerini kullanabilirsiniz.
İndexletme ile ilgili ilk başlarda yapılabilecek en iyi şey düzenli olarak özgün içerik girmektir. Zaten bir süre sonra botlar sitenizi sık olarak ziyaret edecektir. Sitenin metaları ayarlanırken botları engelleyecek herhangi bir şey olmamasına dikkat edilmelidir.
Yaklaşık olarak ilk 2-3 haftadan sonra sitenizin bir çok sayfası indexlenmiş, arama sorgularınız ve ziyaretçileriniz oluşmuş olacaktır. Buraya kadar sabırlı davranıp yanlış bir şey yapmadıysanız sitenizin sağlık durumunun yerinde olması gerekir. Eğer bir terslik varsa bu domainin geçmişinden, site içi yapılmış yanlışlardan veya ilk günlerden aşırı backlink alımından kaynaklanabilir.
Nedeni araştırıp ona göre sorunu çözmek gerekir. İlk haftaları atlattıktan sonra sitenizi çok fazla olmamak kaydıyla forumlarda tanıtım, eşe dosta bildirebilirsiniz. Arada birkaç tanıtım yazısı veya backlink almak sizi sarsmaz. Daha fazla dış seo çalışması için sitenin ilk aylarını en az bir ayını atlatmasını tavsiye ederim. Herşey sistematik olmalı ve bir sürece tabii tutulmalı. Dİkkat ettiyseniz bu döneme çocukluk dedim. Bir çocuğun bir anda büyüyüp yetişkin insan gibi davranması beklenemez, aynısı siteniz için de geçerlidir.
Henüz küçük bir çocuk gibi olduğunu düşünerek ona iyi davranın!
İlk ayını veya birkaç ayını atlattıktan sonra backlink alımına başlanabilir. Bilinçsiz bir şekilde yabancı sitelerden alınan bir sürü backlink sitenizin ceza almasına neden olabilir. Unutmayın siteniz henüz yenidir ve onu diğer sitelere tanıtmanız gerekiyor. Bunun için de spam backlink alımı yanlış bir yöntemdir. En doğru yöntem sitenizin doğru bir şekilde tanıtılmasıdır ve bunun için tanıtım yazıları ve “white hat” bir backlink alımı yöntemi olan dizinler doğru bir tercih olacaktır.
Tavsiye edilmeyenler: ziyaretçi defteri spam, wiki makale spam, blog yorumları, forum profilleri vs. gibi yöntemler. Bu bahsettiklerim toplu halde yapıldığında doğal olmadıkları bariz birşekilde ortaya çıkacaktır ve bu da yeni siteye yapılabilecek en kötü şeydir.
En çok tercih edilmesi gereken siteye dikkat çekici, yararlı veya benzer şekilde paylaşılmaya değer içerik girip insanların size doğal backlink vermelerini sağlamaktır. Bu yöntemlerin adına da linkbait adı verilir, sonraki yazılarımda bu yöntemlere yer vereceğim.
28 Ağustos 2018