İnternetten Para Kazanmak İstiyorum – 2
İlk yazımız için sizi bu tarafa alalım; Fotoğraflarınızdan ve Yazılarınızdan Para Kazanın. Yazımızın asıl konusuna geçmeden önce, düzenli olarak Teknoloji isimli kategorimizi incelemenizi ve mümkünse; sağ tarafta bulunan Sosyal Medya ortamlarından ya da mail güncellemelerine abone olarak yazılarımızı takibe almanızı şiddetle tavsiye ederim. Şimdi yazımızın asıl konusuna dönecek olursak, bu yazımızda başka neler yaparak internetten para kazanabileceğinizi anlatmaya çalışacağım sizlere.
Fark ettiyseniz; size mail oku kazan, tıkla kazan, bak kazan demiyorum. Ve açıkçası bu sistemlerin gerçekten dişe dokunur bir şekilde ödeme yapacaklarına inanmıyorum. Bu sistemler genellikle referans sistemine dayalı oldukları için sizin kazanabilmeniz için son kullanıcı olmamanız gerekmekte. Bu nedenle de bu yazı dizimde bunlardan bahsetmeyi düşünmüyorum. Ancak bu sistemler olmadan da para kazanmanın yolları elbette var. Haydi devam edelim o zaman; “İnternette neler yaparak para kazanılır?” sorusuna yanıt vermeye.
Kendi Kodladığınız Programları Satın
Programlama bilginiz iyi düzeyde ve yazdığınız programların artık satılabilir olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak tek tek müşteri dolaşmak oldukça yorucu olsa gerek. İnternet icat edildiğinden beri müşterilerinize ulaşmanızın daha kolay olduğunun umarım farkındasınızdır. Değilseniz de şu an itibariyle, farkındasınız. Yazdığınız programlar ile online olarak bir kazanç sağlamanız çok zor değil. Elbette yazdığınız programın, işlevselliği, sağladığınız teknik destek ve fiyatlandırma kriterleriniz kazanacağınız miktarı etkileyecektir. “Okuldan arkadaşlarımdan bazılarına şöyle bir program yaz da satayım, sen de harçlığını çıkarırsın.” dediğim çok olmuştur. Geri dönüşler az olmuş olsa bile dönüş yapanlar gerçekten en azından o aylık ufak harcama dediğimiz masraflarını çıkarabildiler. Yazacağınız ufak programlar birinin gerçekten çok işine yarıyorsa, emin olun size düşündüğünüzden fazla ücret vermeye çoğu zaman hazırdır. Ayrıca, programlarınızın illa masa üstü uygulama olması da gerekmez. Mobil uygulamaların ve web uygulamalarının da bu dönemde çok kazandırdıklarını biliyoruz, görüyoruz. Kendinizi sınırlandırmayın, eğer bu yeteneğiniz varsa kullanın. Temel programlama bilgisini edinmiş birisinin, Google’ı artık benim kadar aktif kullanabileceğini düşünüyor ve bunları nerelerde satabileceğinizden bahsetme gereği duymuyorum.
Eğitim Hazırlayarak İnternetten Para Kazanmak
Belli konularda uzmanlıklarınız varsa, mesela Photoshop gibi programlarda ya da web tasarım gibi sürekli ihtiyaç olan konularda, bu uzmanlığınızı kullanarak online para kazanmanız mümkün. Unutulmamalı ki; her çağda en çok iş yapan, en çok para kazandıran şey bilgidir. Kimisi bilgiyi işleyerek satar kimisi ham bilgi olarak. Sizin yapacağınız, ham bilgiyi satarak internetten para kazanmak olacaktır. Photoshop örneğini verdik ordan devam edelim. Photoshop konusunda yeterince iyi olduğunuzu ve eğitim hazırlayarak para kazanmak istiyorsunuz. Bunun için başvurabileceğiniz iki yöntem var, birincisi videolu anlatım. İkincisi görsellerle desteklenmiş yazılı anlatım. Bana kalırsa videolu anlatım derim ancak buna karar verecek olan sizsiniz. Videolarınızda ekran görüntüsü kullanabilmeniz için bir screen recorder ihtiyacınız olacak. Benim favori programım TechSmith firmasının Camtasia isimli programı. 30 günlük deneme sürümünü buradan edinebilirsiniz. Hemen belirteyim; 30 günden sonrası ücretlidir efendim. Eğer videolu anlatırsanız sesinizi ilave etmeyi de unutmayın. Eğer, videolu anlatmazsanız muhtemelen printscreen dediğimiz o güzel tuş işinizi görecektir. Başka ne dersler hazırlayabilirsiniz? Bu sizin bilgi, beceri ve yeteneklerinize kalmış. Yemek tarifleri sitelerinden birinde gördüm, videolu yemek yapımı anlatımları var. Eğer yemek konusunda bir aşçı kadar profesyonel olduğunuzu düşünüyorsanız, yemek eğitimleri hazırlayabilirsiniz. Ya da saz çalma konusunda eğitim verebileceğinize inanıyorsanız, başta ben olmak üzere bu derslere talip olacak çok insan bulabilirsiniz.
Eğitimi hazırladık, online satışını nerde yapacağız?
Bunu yapabileceğiniz pek çok platform var aslında. GittiGidiyor, Sanal Pazar gibi online alışveriş sitelerinden yapabilirsiniz mesela. Ya da bir internet sitesinde yayınlanmasını istiyorsanız webmaster sitelerinde satışa sunabilirsiniz. Ben oralarda satmak istemiyorum diyorsanız, elbette son bir önerim daha olacak ki; o da ücretsiz ilan sitelerine ilan açmaktır. Benim aklıma gelen ilk üç böyle. Online satış için benim aklıma gelmeyen şeyleri de yorum olarak belirtmekten çekinmeyiniz.
Dizimizin bir sonraki yazısını kaçırmamak için Sosyal Medya’da bizi takip etmekten veya bülten aboneliğinizi yaptırmaktan çekinmeyiniz.
28 Ağustos 2018