Tanıtım Yazısının Önemi
Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımda blog ve internet sitesi sahipleri için işlerine yaracağını düşündüğüm bir olgudan bahsedeceğim.
Bu olgu Tanıtım Yazısı yani kendinize ait web sitesini diğer web sitelerinde tanıtmaktır. Bunun bir çok yolu mevcut bir çok püf noktası var tabi. Bunları da konumda yer vereceğim. Ama her şeyden önce bu Tanıtım Yazısı nedir onu bilmemiz gerekiyor;
Tanıtım Yazısı , kendinize ait bir web sitesini içeriği özgün kaliteli Google dostu organik hitli web sitelerinde tanıtmaktır. Bunu yaparken elbette bir çok ipucu vardır. Bunun yapmanın aynı zamanda birkaç yolu vardır. Tanıtım yazısı yazmak aslında bazen yarardan çok zararda verdiği görülür. Aynı zamanda tanıtım yazısı insanlara web sitenizi tanıtmak için değil Google gibi arama motorlarına kendinizi tanıtmaktır.
Bir tanıtım yazısında önemli olan bir çok olgu vardır. Ama sakın unutmayın, Reklam bir tanıtım yazısı değildir. Ve hatta bir tanıtım da değildir. Reklam size referans olması açısından önem arz eder. Ama bir tanıtım yazısı Reklamdır. Ayrıca öyle kaliteli bir reklamdır ki düşünün Google 5000 indexi olan bir site günlük 2000 ziyaretciyi googledan elde ediyor ve Google bu siteden hiç çıkmıyor. Her sayfasını ayrı ayrı değerlendiriyor. Bu değerlendirmede bu sitenin bir sayfasında bir yazı var. Yada makale ve bu yazı sizin sitenizden bahsediyor. Övgüyle. Ayrıca bu sayfa bir de sizin sitenize doffolow link çıkışı yapmış.
Google merak eder. Gezdiği sitede senin siteni önerince botlarının bir kısmını ona gönderir. Bu botlar daha doğrusu örümcekler bu sefer senin siteni araştırır. Özgün mü değil mi? Kaç içerik var? Hiti gerçek mi? Ziyaretçi kaç saniye duruyor sitende, insanlara yararlı mısın değil misin? Yani kısaca o web sitesi sayesinde senin sitende bir incelemeye girer tabi bundan sonra senin marifetin her şey.
Tanıtım Yazısında Linkleme
Tanıtım Yazısında Doffolow link Önemi, çok büyüktür. Dofollow takip et demektir. Bir siteye tanıtım yazısı yazdırdığınızda web sitenize giden bağlantıların dofollow olması gerekir. Google dofollow linki gördüğünde aynen şunu der, “bu site bu linkin gittiği siteye kefil onu da incelemeliyim.” Ve sizin sitenize de bir göz atar.
Bazı uyanık web site sahipleri bu konu hakkında bilgi sahibi olmayan bir çok yeni arkadaşları kandırarak nofollow link çıkışı yapar. Yapmasının nedeni ise kendi web sitesinde büyük ihtimalle bir çok dış link mevcuttur. Ve ona zararlıdır. Bu yüzden nofollow link yapısı ile çıkış yaptırır. Nofollow link Google’a şunu söyler, “ben bu çıkan linke kefil değilim, gidip gitmemek senin kararındır.” Google da gitmek için tenezzül bile etmez.
Arkadaşlar tanıtım yazısı alırken dikkat etmeniz gereken hususlardan biriside kelime sayısıdır. Bu kelime sayısı en az 300 olmalıdır. Bunun nedeni sizi tanıtan sitenin o sayfasında bir makale gibi gözükmesi olmasıdır. Yani normal bir konu içerisinde sanki sizin sitenizde yararlı olacak mış gibi link ile çıkış yaptırmalıdır. Bunu açık olarak şöyle anlatabilirim, lise çağında bir öğrenci coğrafya dersinden bir dönem ödevi alır. Bu dönem ödevini araştırır ve hocaya sunar, hoca kaynağın neresidir kimden öğrendin bu bilgileri dediğinde öğrenci ben şu kitaptan ve şu falanca kişiden öğrendim der. O kaynaklar doğru olmasa bile hoca bunu kabul edebilir çünkü kaynak gösterilmiş öğrencinin inisiyatifinden çıkmıştır.
Bir tanıtım yazısı yazıldığında direkt link verilmez yani şu şekilde https://www.botbenson.com/ veya şu siteden bakabilirsiniz denilmez. Gördüğünüz gibi şu siteden kelimesinde bir link çıkışı vardır. botbenson.com‘a gider ama kelime yanlıştır. Demek istediğim şu, örneğin sizin web siteniz araç kiralama ve bu kelimede üst sıraya çıkmak istiyorsunuz. O zaman tanıtım yazısı aldığınız da anahtar kelimelerinizden çıkış yapılmalıdır. Örnek vermek gerekirse ki ben bu örneği kod yapısıyla vereceğim ; Tanıtım Yazısının Önemi gördüğünüz gibi bu link yapısında anahtar kelimemi Google tanıttım. Bu anahtar kelime doffollow olarak benim web siteme gitti. Google beni bu şekilde analizleyecektir. Yani Google benim web sitemi incelerken gündeme dair ip uçları hakkında bilgi paylaşıyormuyum diye bakacak ve Google da bu anahtar kelimede öne çıkacağım. Neden çünkü beni tanıtan web sitesi Google bizi gündeme dair ipuçları olarak tanıtmıştır.
Tanıtım Yazısı Kuralları
Ne kadar tanıtım yazısı yazdırırsanız o kadar iyidir cümlesi çok yanlış bir cümledir. Web sitenize backlink açısından yarar sağlasa da birden fazla backlink yani tanıtım yazısı yapmanız Google tarafından spam olarak algılanacaktır. Aylık periyotlar halinde planlı ve projeli bir şekilde işlemeniz gerekiyor. atıyorum yeni açılmış bir web sitesi ilk ay en fazla 10 adet tanıtım yazısı almalıdır. Daha sonra ki aylarda artırarak devam etmelidir. Aldığı tanıtım yazıları güvenilir sitelerde ve bu yazıyı sitesinden kaldırmayacağı şekilde anlaşmanız gerekir. Bir sitede sadece bir tanıtım yazısı olmalıdır. Google onu fark edecektir. Ayrıca o tanıtım yazısında en az 3 en fazla 5 link çıkışı olmalıdır.
Tanıtım yazısı alırken alacağınız sitenin referanslarına göz atmanızı öneririm. Nedeni ise ne şekilde ve kaç kelime kullanmıştır. Yazım hatası veya dilbilgisi hatası yapmış mıdır diye kontrol etmeniz gerekir. Eğer bu şekilde bir şey yaptıysa ve tanıtım makalelerini beğenmediyseniz fakat site güzel ise tam aradığınız kritere uyuyor ise makaleyi başka birine yazdırabilirsiniz. 100 kelimelik bir makale piyasada sadece 3-4 TL dir.
İyi bir web sitesi sahibi olmak isteyen bir kişi ilk aylardan benim hitim böyle olsun şöyle olsun derse sıkılır. Şunu bilmelidir ki, internet ortamının ve arama motorlarının seni bilmesi bir saniye fakat seni tanımaları aylar alabilir. Google size ilk başlarda hit göndermeyebilir. Deneme amaçlı birkaç hit gönderecektir. Arama motorlarında. Ve gönderdiği kullanıcının hareketlerini takip edecek sitenizi beğenip beğenmediğini analizleyecektir.
1 Haziran 2018