Yandex – Yet Another Indexer
Yandex, özellikle televizyon reklamları ve Moskova ofis turunda görüntülenen, Atatürk fotoğrafından sonra oldukça popülerleşmeye başladı.
Türkiye’de pazar payının ne olabileceği, bir kaç yıl içerisinde ne kadar Türkçe ve Türkiye’ye özelleşebileceği yazıldı çizildi. Ben bu yazıda bu öngürülerin ufak bir kısmına, Yandex ve SEO konusuna ve bir parça da Yandex ve Sosyal Medya konularına değineceğim. Öncelikle öngörülerden başlayalım…
Yandex Hakkındaki Öngörüler
Yandex, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Türkçe ve Türkiye’ye ne kadar özelleşebilirse, yani Türk insanını ne kadar iyi anlarsa o kadar başarılı olacaktır. Peki Yandex bunu başarabilir mi? Benim kişisel olarak cevabım, evet. Çünkü Yandex, daha piyasaya girerken; “Biz sizi tanıyoruz. Gelin siz de bizi tanıyın!” dedi bile. Bunu nasıl başardı? Aşağıda eklemiş olduğum video, Yandex’in televizyonda yayınlanan reklamlarından birisi. Ve bu videoyu dikkatli izlediğiniz zaman bir kaç örnek dikkat çekiyor… Bu örnekleri yazayım hemen; “Bizden cacık olur mu?” sorusu ve arka planda dökülen salatalıklar, “Hoşaf nasıl yapılır?” sorusu ve arka planda ot yiyen eşek gibi atasözlerimiz ve deyimlerimizi kullanan ve hatta saatli maarif takvimine atıfta bulunan “Bebek isimleri” arama grupları ve sorularıyla Yandex, bunu başaracağını gösteriyor. Türk insanını ve tarihini tanıdığını, Atatürk resminin yanına “Don’t blur it!” yazmalarından ve deyimlerimizi reklamlarında kullanmalarından anlaşılıyor. Elbette, bu etkiler sosyal medyada hızla yer buluyor ve Yandex’in popülaritesini artırıyor. Öte taraftan Bobiler’de hazırlanan alternatif Yandex reklamları da oldukça iyi bir viral etki oluşturuyor. Sonuç olarak, evet Yandex tutulur ancak rüzgarını koruması gerek.
Yandex ve SEO
Yandex, Türkiye piyasasına yeni girdiği için SEO konusunda kimse yeteri kadar bilgiye sahip değil. SEO denilince, Google faktörlerini çatır çatır sıralayan webmasterlar, Yandex faktörleri konusunda daha tecrübesiz kalıyorlar. Haliyle neler yanlış neler doğru kestirmek ve bir şeyler yazmak zor oluyor. Ve fakat, Yandex üzerine bir şeyler söyleyebilecek hatta Türkiye’nin Yandex ile kaynaşmasını sağlayabilecek kişilerden birisi olan, BOT Benson dostumuz bu konuda Türk webmasterların neredeyse hepsinden daha bilgili demem yanlış olmaz. Daha önce Yandex Reklam ve Google Adsense üzerine, Rus forumlarındaki fikir alışverişini bizlere, Yandex Reklam mı Google Adsense mi? başlıklı yazısında aktarmıştı. Bu tip yazıların devamının SEO konusunda da geleceğini düşünüyorum şahsen
Devam edelim… Şimdiye kadar yazılan çizilenler basit şeyler olmaktan çok öteye gidemiyor. Açıkçası benim de kendi yaptığım testleri ve sonuçları gözlemlemeden bir şeyler söylemem yanlış olur. Sonuçta daha önce Rusça içerikli siteler yönetmedim. Ancak Google için, Bing için, Yahoo için uyguladığımız white hat (beyaz şapka) yöntemlerimizden çok farklı olacağını öngörmediğimi de belirtmem gerek. Kullanıcıyı kandırmamak ve doyurucu içerik, nitelikli backlink her zaman işe yarar kanaatindeyim ben.
Yandex ve Sosyal Medya
Yandex ve Google kıyasına girmek istemezdim ancak sosyal medya konusunda girmek durumunda kalacağız. Bildiğiniz gibi, Google sosyal medyaya artık daha fazla ehemmiyet veriyor. Ve sosyal medya hesapları ile buralarda yayınlanan içerikleri önemsiyor. Haliyle, Google arama sonuçlarında da sosyal medya hesapları ön sıralarda listelenebiliyor. Ancak Yandex’te durumlar stabil değil henüz. Basit bir arama ile deneyelim hemen; Yandex’e girin ve “BOT Benson Twitter” yazıp arayın. Çıkan ilk 10 sonuç sizi, BOT Benson Twitter hesabı olan @botbensoncom adresine götürmüyor. Ancak aynı sorguyu Google üzerinde yaparsanız, ilk 10 sonuçtan 2 tanesi Twitter üzerinden gelen bağlantılar. Bir tanesi, BOT Benson’nın Twitter hesabıyken diğeri Eif arkadaşımızın hesabı…
Bu örnekten yola çıkarak, Yandex’in 2011 Kasım-Aralık aylarında yaptığı, yoğun Türkiye taramasını daha sık aralıklarla sosyal medyada yapması önemlidir. Sosyal medyanın sürekli hareketli olan potansiyeli eğer, sonuçlara yansırsa Yandex’in kullanılırlığına katkı sağlayacaktır.
Sözlerimi bitirmeden önce, son olarak; bir başka yazımızda Yandex ve servislerine değinmeye çalışacağımızı, bu süre içerisinde diğer yazılarımızı kaçırmamak için, bizi sosyal medyada takibe almanızı şiddetle tavsiye ederim. Yazım biraz uzun oldu ancak uzun zamandır, böylesi bir yazı hazırlamak istiyordum. Birike birike bu hale geldi. Umarım sıkılmadan okumuşsunuzdur… Başka bir yazıya kadar hoşça kalın!
29 Ağustos 2018